زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
سالیدورک یک نرم افزار طراحی به کمک کامپیوتر است که به منظور ترسیم، طراحی و مونتاژ مدلهای سهبعدی از قطعات مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرد. این نرمافزار از محبوبیت بالایی نزد مهندسان مکانیک و کارشناسان فعال در حوزههای طراحی مکانیکی برخوردار است. در این مقاله قصد داریم به معرفی قابلیتها، کاربردهای نرم افزار سالیدورک بپردازیم.
نرم افزار SolidWorks چیست؟
نرم افزار سالیدورک یا «سالیدورکس» (SolidWorks)، یک نرمافزار طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) و مهندسی به کمک کامپیوتر (CAE) است. این نرمافزار، امکان طراحی و تحلیل مدلهای سهبعدی از قطعات و تجهیزات مکانیکی را فراهم میکند.
قابلیتهای فراوان SolidWorks، باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود. مهندسان میتوانند با استفاده از این قابلیتها و بدون ساخت نمونههای واقعی، محدودیتها و ایرادات طراحی خود را مورد ارزیابی و بهینهسازی قرار دهند.
نرم افزار سالیدورکس، کاربرد بسیار گستردهای صنایع مختلف نظیر خودروسازی و ساخت تجهیزات پزشکی دارد. امروزه، میلیونها مهندس در حوزههای متعدد از قابلیتهای این نرمافزار برای ساخت مدلهای ساده تا پیشرفته بهره میگیرند. به طور کلی، ایجاد هر شکل سهبعدی دلخواهی با Solidworks ممکن است.
سازنده و توسعه دهنده سالیدورک کیست؟
نرم افزار Solidworks، تحت مالکیت شرکت فرانسوی «داسو سیستمز» (Dassault Systèmes) یا 3ds قرار دارد. این شرکت، توسعه دهنده نرم افزار معروف «کتیا» (CATIA) است. این نرم افزار در سال 1995 میلادی (۱۳۷۴ شمسی)، توسط گروهی از مهندسان تحت مدیریت «جان هیرشتیک» (Jon Hirschtick) ساخته شد. در تصویر زیر، رابط کاربری اولین نسخه نرم افزار سالیدورک را نمایش میدهد.
در سال 1997 میلادی (۱۳۷۶ شمسی)، داسو سیستمز، این نرمافزار را خریداری کرد. نرم افزار SolidWorks، امروزه به عنوان یکی از محبوبترین و قدرتمندترین ابزارهای حوزه طراحی مهندسی شناخته میشود
قابلیت های سالیدورک چه هستند؟
قابلیتهای نرم افزار سالیدورکس، به نسخه مورد استفاده بستگی دارد. بر این اساس، قابلیتهای کلی نسخههای مختلف سالیدورک عبارت هستند از:
ابزارها و قابلیت های SolidWorks، به اندازهای زیاد هستند که نمیتوان آنها را به طور کامل در این مقاله تشریح کرد. با این وجود، در ادامه، به توضیح بیشتر برخی از قابلیتهای این نرمافزار میپردازیم.
مدلسازی در سالیدورک
سالیدورک، یک نرمافزار مدلسازی جامد است. این نرمافزار، از رویکرد پارامتری مبتنی بر ویژگی برای ایجاد مدلها استفاده میکند. مدلسازی پارامتری، معمولا به منظور ساخت اسمبلی (مجموعهای از چند قطعه) مورد استفاده قرار میگیرد. پارامترها، محدودیتهایی هستند که شکل و هندسه مدل را تعیین میکنند.
محدودیتهای مدل میتوانند به صورت عددی (طول خط، قطر دایره و غیره) باشند یا به صورت هندسی (مماس، موازی، هممرکز و غیره) تعریف شوند. مدلسازی در سالیدورکس معمولا با رسم یک طرح دوبعدی و گسترش آن در بعد سوم صورت میگیرد.
شبیه سازی و تحلیل در سالیدورک
یکی از قابلیتهای کاربردی سالیدورکس (نسخه حرفهای و ویژه)، شبیهسازی رفتار مدل تحت شرایط مختلف است. به عنوان مثال، به منظور تشخیص ضعفهای ساختاری یک قطعه، مهندسان میتوانند از ابزارهای تحلیلی قدرتمند این نرمافزار استفاده کنند.
مبنای تحلیلهای مدلهای نرم افزار SolidWorks، روش المان محدود است. این تحلیلها به صورت خطی، غیرخطی، استاتیک و دینامیک انجام میگیرند. قابلیت های تحلیلی سالیدورک عبارت هستند از:
رندرینگ در سالیدورک
رندرینگ، یکی دیگر از قابلیتهای حرفهای و ویژه سالیدورکس است. با استفاده از قابلیتهای رندرگیری
این نرمافزار، امکان گرفتن خروجیهای تصویری باکیفیت و نزدیک به واقعیت
از مدل فراهم میشود. اعمال نور، بافت و بازتاب دقیق به مدل، از جمله
تنظیمات مربوط به رندرینگ هستند. SolidWorks Visualize، به عنوان یک نرمافزار مستقل یا ترکیب شده با نسخه مادر، وظیفه رندرینگ مدل را بر عهده دارد.
پس از اتمام ساخت اسمبلی سهبعدی، امکان استفاده از ابزارهای ترسیم فراهم میشود. این ابزارها، به منظور ایجاد سریع و دقیق نمای دوبعدی مدل مورد استفاده قرار میگیرند. کاربر میتواند نماهای مورد نظر خود را در کنار یکدیگر قرار دهد و یک نمایش ارتوگرافیک کامل را ایجاد کند. اضافه کردن ابعاد بخشهای مختلف نماهای دوبعدی، به سادگی و با کلیک بر روی راسها یا سطوح انجام میگیرد.
پس از مدلسازی، تحلیل و ارزیابی قطعه، نوبت به آمادهسازی فرآیند تولید
میرسد. به این منظور، ابتدا یک فایل «جی کد» (G-Code) توسط SolidWorks CAM
ایجاد میشود. این فایل، حاوی اطلاعات مورد نیاز برای کار با بسیاری از
ماشینهای CNC است. پس از تنظیم صحیح پیکربندی جی کد، اطلاعات آن مستقیما
به دستگاه CNC ارسال شده و قطعه آماده ساخت میشود. تصویر زیر، محیط تولید
به کمک کامپیوتر (CAM) در نرم افزار سالیدورکس را نمایش میدهد.
برخی از قابلیتهای اختصاصی نرم افزار SolidWorks عبارت هستند از:
- پرینت سهبعدی
- ابزارهای مفید برای تسریع فرآیند ساخت نمونههای اولیه محصول
- قطعات انعطافپذیر
- ایجاد قطعههای منعطف برای مشاهده عملکرد آنها در یک اسمبلی
- قطعات جوشخورده
- شبیهسازی اتصال سازهها و قطعات با جوش، صفحه و واشر
- ورق فلزی
- تبدیل یک قطعه جامد سهبعدی به ورق فلزی
- طراحی قالب
- طراحی قطعات قالببندی شده و ابزارکاری مورد نیاز
- اتوماسیون طراحی
- تکرار تمام عملیاتهای طراحی با کلیک بر روی یک گزینه
- متره و برآورد
- تخمین هزینه یک قطعه، اسمبلی یا محصول نهایی
طراحی دوبعدی و سه بعدی در سالیدورک
فرآیند طراحی مقاطع دوبعدی در سالیدورکس، بسیار ساده و کاربرپسند است. با استفاده از ابزارهای موجود، المانهای نقشه تنها در چند ثانیه کنار یکدیگر قرار میگیرند. این ویژگی، بهرهوری فرآیند طراحی سهبعدی را نیز افزایش میدهد.
از المانها و عملکردهای دوبعدی SolidWorks میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- المانهای دوبعدی
- خط
- دایره
- منحنی
- مستطیل
- کمان
- بیضی
- متن
- حفره
- چندضلعی
- عملکردهای دوبعدی
- برش
- آفست
- انعکاس
- آرایه خطی و دایرهای
- جابجایی
- کپی
- بزرگ/کوچک کردن
- کشیدن
- دوران
با وجود پیچیدگیهای معمول در طراحی مدلهای پیشرفته، طراحی سهبعدی مدلهای ابتدایی تا متوسط در SolidWorks، بسیار سادهتر از نرمافزارهای رقیب است.
کاربرد سالیدورک چیست؟
سالیدورکس، یکی از پرکاربردترین نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر است. این نرمافزار، 12 درصد از بازار نرمافزارهای CAD را در اختیار دارد. برخی از حوزههای کاربرد SolidWorks عبارت هستند از:
- هوافضا
- تجهیزات نظامی
- خودروسازی
- حمل و نقل
- ماشینکاری
- ساخت تجهیزات سنگین
- طراحی قالب و ابزار
- محصولات مصرفی
- الکترونیک
- ورقکاری
- کارخانههای فرآیندی
- تجهیزات نیروگاهی
- عمران
- تجهیزات پزشکی
- طراحی محصول
- خدمات مهندسی
صنایع و حوزههای کاربرد سالیدورک، بسیار گسترده هستند. با این وجود، معمولا مهندسان مکانیک و برق در گرایشهای مختلف، از قابلیتهای این نرمافزار بهره میگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید